Parijs en Disneyland reizen Musea Musée de l'Orangerie

Musée de l'Orangerie

045-5327711

Claude Monets waterlelies hebben het Musee de l’orangerie over de hele wereld beroemd gemaakt. Maar dit museumjuweeltje is daarnaast ook trots op 144 meesterwerken van andere kunstenaard uit de Parijse school – van de impressionisten tot die uit de jaren dertig.

De orangerie werd gebouwd als een winterverblijf voor de sinaasappelbomen die langs de wandelpaden van de Tuilerieen stonden.

Begin jaren twintig werd er een tijdelijk expositieruimte van gemaakt en in 1984 volgde een restauratie om er de opmerkelijke Walter-Guillaume collectie de exposeren. Paul Guillaume bouwde deze collectie van werken uit de Parijse school in de door hem in 1914 geopende galerie op door geestdriftig avant-garde schilders als Chaim Soutine en Marice Utrillo te steunen. Met het werk van Coutine, Cézanne, Matisse, Modigliani en Picasso weerspiegelt het museum het vooruitziende de enthousiasme van Guillaume als verzamelaar en meccenas van moderne kunst. Guillaume’s vrouw Domenica schonk de werken in 1977 aan de staat, op voorwaarde dat de schilderijen bij elkaar zouden blijven. Monets waterlelies vormden het hoogtepunt. De politicus George Clemenceau hielp Monet in 1914 aan de opdracht voor de muurschilderingen als schenking als schenkingen aan Frankrijk. De hele eerste wereldoorlog door en ondanks zijn slechte ogen en periodes van twijfel aan zichzelf, bleef Monet geobsedeerd door de moeilijk te benaderen patronen en stralende kleuren van zijn onderwerp. De speciaal voor de waterlelies ontworpen ovale zalen werden in 1927, minder dan een jaar na de dood van de schilders, ingewijd.

Adres:

Musée de l'Orangerie
Jardin des Tuileries
75001, Parijs
Tel: +33 (01) 4261 3082

H/h3>Openingstijden:
Dagelijks, behalve dinsdag, 1 mei en 25 december van 12:30 tot 19:00 (vrijdag tot 21:00).

Openbaar Vervoer:

Metro: Concorde

Internet:

www.musee-orangerie.fr