Museum het Louvre

045-5327711

Louvre museum Parijs

Het grote Grand Louvre Moderniseringsproject, in 1981 door president Francois Mitterand geinitieerd, heeft dit magnifieke museum van binnen en van buiten een facelift gegeven. De eerste stap was I.M. Pei’s glazen piramide die voor licht, ruimte en de broodnodige hoofdingang zorgde; de volgende stappen betroffen het reorganiseren van de collecties en de expositieruimtes.

Geschiedenis van het Louvre

De geschiedenis van het Louvre begon toen koning Filips Augustus in 1190, alvorens op kruistocht te gaan aan de westelijke rand van Parijs een groot, ommuurd fort met torens liet bouwen. In de 14e eeuw droeg Karel V Raymond du Temple op het middeleeuwse slot te veranderen in koninklijk paleis. Het paleiscomplex breidde zich uit onder twee verlichte bouwers uit de Renaissance, koning Frans I (die het middeleeuwse front sloopte) en Hendrik IV, die de immense galerij aan de Seine bouwde en zo het Louvre aan het Tuilerieën-paleis verbond. Catharina de Medici (voor wie het Louvre veel te tochtig en te onelegant was) was in 1564 aan het Tulerieën-paleis begonnen. Het Louvre bestond in die tijd uit een gebouwenreeks die zich honderden meters langs de Seine uitstrekte en het stadspaleis met het buitenpaleis verbond.

In 1608 gaf Hendrik IV kunstenaars toegang paleis, verstrekte hun atelierruimte en officiele status. Nadat Lodewijk XIV in 1682 zijn hof naar Versailles had verhuisd werd het paleis overstroomd door beeldhouwers, schilders en architecten die halverwege de 18e eeuw het paleis uitgewoond achterlieten. Onder hen bevonden zich Jean Honoré Fragonard, Jean Chardin,  François Boucher, Jean Louis David en Guillaume Coustou. In 1793 werd het Misée Central des Arts in het Louvre geopend, waardoor het paleis museum werd. Napoleon III liet met de bouw van de Richelueu-vleugel als spiegelbeeld van de Galerie du Bord de l’Eau Hendrik IV’s droom uitkomen.

Het Louvre had eindelijk architectonische symmetrie bereikt, maar lang duurde die niet: het Tuilerieën-paleis, dat het westelijke deel afsloot werd in 1871 door de Communards platgebrand. Het Louvre overleefde die periode en breidde zijn verzameling Koninklijke kunstwerken dankzij donaties en acquisities uit. In de 19e eeuw bloeiden de oudheidkundige afdelingen, doordat met Franse regeringssubsidies opgravingen werden gedaan in Egypte en het Midden-Oosten. De afspraak om de archeologische vondsten te verdelen onder de landen die de opgravingen deden wordt nu fel aangevochten, maar het rood werd destijds goedgepraat met het argument dat de kostbaarheden anders vrijwel zeker verloren zouden gaan. I.M. Pei’s  niet onomstreden piramide uit 1989 biedt een perfecte oplossing voor een probleem waar al veel architecten mee geworsteld hadden: een nieuwe hoofdingang die de verschillende elementen van het paleis integreert.

Bezoek aan het museum

De collecties zijn over zeven afdelingen verdeeld en ondergebracht in drie delen van het Louvre: Sulle, Richelieu en Denon. Alle afdelingen zijn bereikbaar via de hoofdingang onder de piramide. Ondanks de nieuwe indeling kan het Louvre ontmoedigend werken. Bij een eerste bezoek kunt u het beste een van de gratis verstrekte plattegronden meenemen en een klein aantal kunstwerken of een bepaalde periode kiezen. Een goede plaats om te beginnen is de Sully-vleugel, bij de funderingen van het middeleeuwse fort van Filips Augustus – het hart van het Louvre. Kinderen vinden het er prachtig en vanaf hier komt u direct in de Egyptische zalen.

Adres:

Palais du Louvre
Cours Napoléon
75001, Parijs
Tel: +33 (01) 4020 5317
Fax: +33 (01) 4020 5151
Email: info@louvre.nl 

Openingstijden:

Elke dag geopend van 09.00 - 18:00. Gesloten op dinsdag. Voor specifieke openingstijden van de verschilende ingangen en onderdelen van het louvre zie de website.  
Gesloten op dinsdag, 1 januari, 1 mei, 15 augustus en 25 december.
Op woensdag- en vrijdagavond is het Louvre tot 21:45 geopend. 

Openbaar Vervoer:

Metro: Palais-Royal, Louvre
Bus: 21, 24, 27, 39, 48, 67, 68, 69, 72, 75, 7 ,81, 85, 95