Museum Picasso

045-5327711

Het museum Picasso herbergt werelds grootste collectie Picasso kunstwerken. de bezoeker wordt getroffen door de onmiskenbare frisheid en inventiviteit waarmee elk door de kunstenaar gebuikt medium doortrokken is. Geen belangstellende in de moderne kunst mag zich een bezoek hieraan ontzeggen.

Museum bouwwerk

Het Museum Picasso is gevestigd in het in 1656 door Jean Boullier gebouwde historische pand. Opdrachtgever was Pierre Aubert de Fontenay, een nouveau riche die fortuin gemaakt had als inner van de zoutbelasting. Aubert schaamde zich niet om voor zijn praalzucht uit te komen. Zo vertoont het ijzerwerk van het grootste trappenhuis gevleugelde figuren die met vruchten omrankte medaillons dragen en is de Salon de Jupiter versierd met Cherubijnen, guirlandes en twee medaillons met leunende godheden. De decoraties zijn gemaakt door de beeldhouwer Martin Desjardins. Na de dood van Aubert werd het hotel aan diverse gebruikers verhuurd, onder wie Leclerc de Juigné, de laatste Parijse aartsbisschop voor de Revolutie werd het huis geplunderd, daarna verkocht en verhuurd aan twee kunstscholen. In 1964 kocht de stad het huis om het in bruikleen te geven aan de staat, die er een kostuummuseum in wilde vestigen.

Museum als doel voor Picasso

Met Picasso's dood in 1973 ontstond echter de wens een passend museum voor zijn werken te vinden en in 1976 werd daarvoor het Hôtel Salé gekozen – een goede keuze omdat het historische gebouw overeenkwam met de architectonische smaak van de kunstenaar. Picasso, de man en zijn kunst
Picasso grapte graag dat hij de grootste verzamelaar van Picasso’s ter wereld was en inderdaad hield hij van de werken uit zijn bijna tachtig jaar durende productietijd er veel zelf.

Biografie Picasso

Hij werd in 1881 in Malaga geboren en verruilde om 23-jarige leeftijd Spanje voor Frankrijk, waar hij het grootste deel van zijn leven zou wonen. Na een bezoek aan zijn geboorteland in 1934 zwoer hij – fervent tegenstander van het Franco-regime – er nooit meer te komen. Nadat Picasso in 1973 in Mougins was overleden, schonken zijn erfgenamen zijn kunstwerken aan de staat die daarmee in de gelegenheid werd gesteld de selectie samen te stellen die nu de basis vormt van de huidige museumcollectie. Die keuze betreft niet noodzakelijkerwijze de mooiste stukken, maar wel een die de rijke veelzijdigheid van Picasso representeert. In totaal zijn er 203 schilderijen, 158 beeldhouwwerken, 28 reliëfs, 16 papiercollages, 88 keramische werken en meer dan 3000 grafische werken te zien, vanaf Meisje op blote voeten uit 1895 (toen Picasso 14 jaar oud was). Picasso had heel wat van zijn beste stukken achtergehouden; veel daarvan waren op exposities te zien geweest, maar sommige hadden zelfs zijn beste vrienden nooit gezien. De kunstenaar had heel weinig onvoltooid of afgekeurd werk nagelaten en had zijn bezit met grote zorg omringd, zodat zelfs de tere kubistische constructies in goede staat waren. Het aantal werken en hun diversiteit bepalen de originaliteit van dit museum, dat met gedetailleerde beschrijvingen ook de chronologie van Picasso’s kunstenaarschap volgt: de blauwe periode na de zelfmoord van zijn vriend Casagemas; de roze periode waarin hij volumes benadrukt en typisch Iberische onderwerpen simplificeerde en vervormde; de invloed die hij onderging na zijn ontdekking van Afrikaanse en Oceanische kunst bij een bezoek aan het Etnologisch museum van Trocadéro; zijn verwijdering van Cézanne’s kubisme met diens gesimplificeerde vormen in de richting van eigen, gecompliceerder gebruik daarvan; zijn revolutionaire gebruik van dagelijkse voorwerpen in zijn schilderijen om de herkenbaarheid te vergemakkelijken zijn thematische werken, gebaseerd op minotauromacly ( het bevechten van minotaurussen, kruisiging en corrida’s (stierengevechten) en zijn overgang van de schilder- en beeldhouwkunst naar de papiercollage en het tableu relief, de karakteristieken van elk medium naar het volgend meenemend.
Het museum laat ook zijn favoriete modellen zien: Dora Maar, zijn vrouw Jacqueline en Marie-Thérèse. Picasso’s collectie van werk van Paul Cézanne, Hnri Matisse, Georges Braque, André Dérain, Pierre Renoir en douanier Rousseau en zijn verzameling primitieve kunst zijn eveneens te bezichtigen.

Musée Picasso  
De staat verkreeg in 1975, na de dood van Picasso, de collectie van deze geweldige kunstenaar en deze wordt tentoongesteld in het 17de eeuwse landhuis in het Marais district van Parijs.

Het museum bezit nu zo'n 200 schilderijen, sculpturen en tekeningen. Afgezien van het werk van Picasso, kan de bezoeker ook kunstwerken bewonderen van Braque, Rousseau, Miro en Renoir.

Het chronologische bezoek begint met het zelfportret uit 1901 en eindigt met de "Old Man Seated" uit 1971. Tijdens deze rondleiding is men getuige van de geboorte van het Kubisme en van de "Demoiselles d'Avignon.

De volgende voorzieningen zijn aanwezig: Rondleidingen, Verhuur van rolstoelen, Boekenwinkel, Kadowinkel, Documentatie in verschillende talen, Verhuur van expositieruimte, Forograferen is toegestaan, Monumenten- en Museakaart.

Adres:
Hôtel Salé
5, Rue de Thorigny
75003, Parijs
Tel: + 33 (01) 4271 2521
Fax: + 33 (01) 4271 1299 

Internet:
Musee Picasso

Openingstijden:
Geopend van woensdag - maandag van 1 oktober tot 31 maart van 09.30 - 17.30. Van 1 april tot 30 september van 9.30 - 18.00. Gesloten op dinsdag.

Entreeprijzen:
Standaardtarief: €6,70
Reductietarief: €4,00

Openbaar Vervoer:
Metro: Saint Paul.
Rer: Chatelet les Halles 
Bus: 29, 69, 75, 96